вівторок, 1 квітня 2014 р.

Сорочка поліська. Для чоловіків. І трішки про Веснянку

Мої донечки займаються у місцевому Палаці дітей і молоді. Відвідують етно-гурт "Весняночка" при Етно-Культурному Центрі "Веснянка". Колектив існує от уже 30 років і зараз туди уже ходять діти випускників. Моїм малятам там срашенно подобається: спів, танці, народні ігри - і все це в домашній і дружній атмосфері. Та і мами, дивлячись на дітей, теж підтягнулись - ми теж співаємо, звісно, у нас не виходить так, як у викладачів, але доторкнутись до культури предків, відчути енергію слів і мелодій, то назвичайне відчуття...

Так от до чого я - взимку на батьківських зборах нас попросили пошити дітям сорочки, так як дуже багато дітей прийшло займатись (давно такого не було, як виходять всі на сцену, то ледве поміщаються) і всім автентичних старих сорочок не вистачає, та і стан їх з кожним роком, на жаль, погіршується - носять же активно.

Ось така наша маленька сімейка Весняночок (без старшого колективу) - концерт до дня Св. Миколая

Своїм зозулькам сорочки поки в процесі. А ось ця - для хлопчика Лева. Він вже майже парубок - високий і стрункий, тож вишивалося-шилося на дорослого. Мірки знімала зі старої сорочки з колекції керівника ЕКЦ Віктора Ковальчука. Єдине, що робила довший комір і манжети.


Візерунок манішки взяла з сорочки, яка експонувалась на виставці Волинського краєзнавчого музею "Традиційний одяг волинян і поліщуків". Комір і манжети - вільне трактування верхоплутових комірців, які так часто зустрічаються на Поліссі.


Полотно - білоруський льон, нитки - муліне, крій - традиційний з уставками. Техніки вишивки - хрестик, ретязь і верхоплут.

5 коментарів:

  1. Чудова робота!!!
    Спробувала знайти твою зозульку серед усіх діток... Це вона за стійкою мікрофона стоїть?...усміхнена лялька!

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Марія, дякую :) Ні, то не моя - моєї старшої на фото нема, а менша нахилила голову в самісінькому куточку справа. То тільки центр сцени - всі не влізли.

      Видалити
    2. Усі Весняночки - симпатяшні!!! Мабуть уже готуються до Великоднього концерту...

      Видалити
  2. Юля,у вас просто вражаючі роботи!!! Дуже хочу навчитися вишивати в цих техніках. Спасибі за ваш блог!!

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Дякую! Якщо хочете, тоді точно навчитесь! Це не так важко, як здається, але дуже цікаво!

      Видалити